Inzamelingsactie voor opgraving

Aangepast

In de stad Groningen houden familie en vrienden van de overleden Iris van den Hooff vanavond een inzamelingsactie om daarmee haar opgraving en forensisch onderzoek te kunnen betalen.

De 23-jarige vrouw werd vorige maand dood in haar woning in Groningen gevonden. De politie en het Openbaar Ministerie zeggen dat ze zelfmoord heeft gepleegd, maar familie en vrienden denken dat ze is vermoord. Daarom willen ze dat er nader onderzoek wordt gedaan.

Omdat de overheid het onderzoek heeft afgesloten, moeten de nabestaanden alles zelf betalen. Dat kan oplopen tot 10.000 euro. Volgens de advocaat van de familie, Richard Korver, zijn er veel kosten gemoeid met de opgraving en het specialistisch onderzoek. "Er moet een kist worden opengemaakt, die moet weer worden vervangen, de patholoog-anatoom en een radioloog moeten worden betaald, en er moet ook toxicologisch onderzoek worden verricht."

Burgemeester Vreeman

Burgemeester Vreeman van Groningen heeft toestemming gegeven om het lichaam van Iris van den Hooff op te graven. Hij vindt dat daarmee het belang van de nabestaanden is gediend.

Volgens advocaat Korver komt het in Nederland vaker voor dat familie geen genoegen neemt met de uitkomst van een onderzoek van het OM en een lichaam laat opgraven.

Maar het komt zelden voor dat een inzamelingsactie wordt gehouden voor nader forensisch onderzoek. De familie en vrienden van Iris van den Hooff zijn van plan om vanavond in de stad te flyeren. Het is onduidelijk of ze de komende dagen doorgaan met hun inzamelingsactie.

STER Reclame