In de Gazastrook zijn drie militaire leiders van Hamas gedood. Dat gebeurde volgens Hamas vanochtend vroeg bij een Israëlische aanval in de buurt van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

In totaal zouden bij de aanval zes doden zijn gevallen. Israël bestookte een gebouw van vier verdiepingen, dat als gevolg daarvan instortte. In het puin zouden nog mensen bekneld zitten.

De drie omgekomen Hamas-leiders zijn Mohammed Abu Shamaleh, Raed al-Attar en Mohammed Barhoum. Israël heeft de dood van de eerste twee bevestigd; over Barhoum zegt Israël niets.

Bij andere beschietingen vandaag vielen volgens Palestijnse bronnen nog eens 16 doden. Daarmee staat het totaal aantal doden sinds juli op 2071.

Smokkeltunnels

Correspondent Monique van Hoogstraten zegt dat Shamaleh volgens Israël verantwoordelijk is voor vele aanslagen op Israëlische militairen. Attar zou een van de architecten zijn van de smokkeltunnels tussen de Gazastrook en Israël.

Gisteren werd bekend dat de vrouw en het kind van Hamas-leider Mohammed Deif zijn omgekomen bij een aanval op een woning. Er werd gemeld dat het kind een 2-jarig meisje was, maar later bleek het een jongetje van zeven maanden te zijn. Deif was zelf niet aanwezig. Hij is de hoogste leider van de militaire tak van Hamas, de al-Qassam-brigades.

Koerswijziging

Volgens Van Hoogstraten is er sprake van een koerswijziging van het Israëlische leger. "De afgelopen weken waren de bombardementen vooral gericht op tunnels, lanceerinstallaties en wapenopslagplaatsen."

Gisteravond zei premier Netanyahu dat ook de leiders van Hamas een legitiem doelwit zijn. Het gaat dan met name om de leiders van de militaire tak en niet zozeer de politieke tak."

STER reclame