De keuze voor een Britse beul in een onthoofdingsvideo van IS is geen toeval. De Islamitische Staat heeft daar een duidelijke reden voor, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Een van de boodschappen in de video is dat je als jonge moslim uit Europa kunt meevechten in dit conflict.''

In Syrië en Irak, waar de IS actief is, circuleren veel meer onthoofdingsfilms van onder anderen christenen en militairen uit Irak en Syrië. Toch is dit filmpje anders, zegt van Hoorn.

''De strijd van IS wordt in de video neergezet als een conflict tussen de islam en Amerika. Het filmpje is heel duidelijk gericht op Amerika, met dat oranje gevangenisuniform, dat ook gevangenen in Guantanamo Bay dragen." Ook is de video heel professioneel gemaakt, zegt Van Hoorn. "Foley en zijn beul hebben duidelijk een gerepeteerde tekst."

Leider

De beul is waarschijnlijk de leider van een Brits groepje jihadisten dat buitenlandse gijzelaars vasthoudt in Syrië. Iemand die door hen gegijzeld is geweest, heeft dat tegen de Britse krant The Guardian gezegd.

De beul, die zichzelf John noemt, zou de belangrijkste onderhandelaar zijn tijdens gesprekken eerder dit jaar om elf gijzelaars vrij te krijgen, onder wie twee Spaanse journalisten. Zij zijn uiteindelijk overgedragen aan Turkse functionarissen nadat losgeld was betaald.

The Beatles

Bronnen in Syrië herkenden de man als onderhandelaar in de noordelijke stad Raqqa. Hij zou via internet meerdere gesprekken hebben gevoerd met familieleden van gegijzelden. Een ex-gijzelaar omschrijft de beul als intelligent, opgeleid en toegewijd aan radicaal-islamitische denkbeelden.

Gijzelaars noemden het groepje van drie Britse jihadisten The Beatles vanwege hun Britse komaf. Groot-Brittannië gaat onderzoeken of de beul inderdaad een Brit is.

Dreigmail

Een Amerikaanse nieuwssite ontving een week voor de onthoofding van de Amerikaanse journalist Foley een e-mail van zijn gijzelnemers. Daarin dreigden zij hem te doden, meldt de Global Post in Boston. Het Witte Huis was op de hoogte van het dreigement, maar er zijn geen onderhandelingen geweest, aldus de Global Post.

STER reclame