NOS NieuwsAangepast

Museum A'dam houdt Krim-goud

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam houdt de gouden kunstvoorwerpen uit Oekraïne voorlopig zelf. Volgens het museum is na uitgebreid juridisch onderzoek nog steeds niet duidelijk wie de rechtmatige eigenaar is van de objecten uit de Krim.

De voorwerpen werden in februari aan het museum in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling "De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee".

Staatseigendom

Nadat de Krim was ingelijfd door Rusland ontstond er onduidelijkheid over het eigendom van de voorwerpen. Volgens Rusland moeten de objecten na de tentoonstelling teruggegeven worden aan vier musea op de Krim. De regering van Oekraïne zegt dat de voorwerpen staatseigendom zijn en in Kiev thuishoren.

Het Allard Pierson Museum noemt de zaak "uniek en ingewikkeld". Het museum heeft de afgelopen weken alle juridische kanten van de zaak bekeken, maar daaruit is niet duidelijk geworden wie er recht heeft op de stukken.

Claim

Volgens het museum kan er dan ook geen keuze worden gemaakt tussen de verschillende partijen. Als er een keuze gemaakt wordt dan leidt dat volgens het museum vrijwel zeker tot een claim van de andere partij.

Of een van de musea al een claim heeft ingediend tegen het Allard Pierson wil het museum niet zeggen.

Simferopol

De NOS sprak gisteren met de directeur van een museum in Simferopol, een van de vier musea die goud hebben uitgeleend. "Onze advocaten hebben contact gehad met Nederland. Zij gaan ervan uit dat dit uitloopt op een rechtszaak. Desnoods komen we naar Nederland en nemen onze spullen mee."

De directeur wacht nu op een telefoontje uit Nederland om te horen wat er verder gaat gebeuren.

De tentoonstelling loopt nog tot 31 augustus. Daarna worden de voorwerpen volgens een woordvoerder opgeslagen "op een heel veilige plek in Nederland".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl