NOS NieuwsAangepast

Gaza- en IS-demo's niet in woonwijk

De komende twee maanden mag er in geen enkele Haagse woonwijk gedemonstreerd worden door pro- en anti-islamitische groepen. Eerder had burgemeester Van Aartsen al aangekondigd dat er een demonstratieverbod zou gelden voor de Schilderswijk.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Van Aartsen nu: "Ter voorkoming van wanordelijkheden zullen in ieder geval gedurende twee maanden dergelijke demonstraties in beginsel dan ook niet in een woonwijk kunnen plaatsvinden."

De demonstraties mogen wel gehouden worden op een locatie die daar volgens Van Aartsen voor geschikt is. Welke locaties hij bedoelt, is onduidelijk.

Schilderswijk

In de Schilderswijk eindigde een anti-IS-betoging van Pro Patria in rellen. Eerder was er een pro-Gaza-demonstratie waarbij antisemitische leuzen werden geroepen. Omdat Pro Patria dacht dat het verbod alleen voor de Schilderswijk zou gelden, kondigde ze al aan dan in de aangrenzende wijk Transvaal te zullen demonstreren. Dat is nu ook onmogelijk gemaakt.

Er zijn voor 20 september zeven betogingen aangekondigd. Die zullen los van elkaar worden beoordeeld om te kijken of er beperkingen opgelegd moeten worden. De situatie in de wijk, de eerdere ervaringen met de organisator en de sfeer zijn daarbij van belang, zegt de gemeente Den Haag.

In beginsel

Een algemeen demonstratieverbod mag niet, hadden hoogleraren staatsrecht al gezegd. Iedere demonstratie moet apart worden beoordeeld. Emeritus hoogleraar staatsrecht Jit Peters: "Omdat Van Aartsen de formulering 'in het beginsel' gebruikt houdt hij de ruimte open om toch een demonstratie toe te staan. Daarmee is het geen algemeen demonstratieverbod."

De extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie had al aangekondigd het demonstratieverbod voor de Schilderswijk aan te vechten bij de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl