NOS SportAangepast

Softbalsters knokken voor A-status

Het Nederlands softbalteam heeft op het WK in Haarlem met 14-1 gewonnen van de Dominicaanse Republiek. Daarmee blijft Oranje in de race om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Ook het behoud van de A-status is weer een stukje dichterbij.

Lang leunde Nederland op een comfortabele 4-1 voorsprong, die na de tweede inning was gerealiseerd. In de vijfde (twee scores) en zesde slagbeurt (acht) tilde Oranje de eindstand naar 14-1 en boekte de ploeg de grootste zege van het WK tot nu toe.

De Oranjedames moeten in groep B bij de beste vier eindigen voor een plaats in de play-offs. Later vandaag komt Nederland, de regerend Europees kampioen, nog in actie tegen Groot-Brittannië en donderdag staat de ontmoeting met Botswana op het programma.

A-status NOC*NSF

Nederland strijdt op het WK ook voor het behoud van de A-status bij het NOC*NSF. Daarvoor moet Oranje een plaats bij de beste vijf landen zien af te dwingen. "Voor ons noodzakelijk om volwaardig te kunnen blijven presteren", stelt algemeen directeur Hans Meijer van de KNBSB.

De softbalsters konden na de herverdeling van de sportgelden van het NOC*NSF op geen enkele steun rekenen. "Toen zijn we als enige van de zeven gedupeerde sporten met succes hiertegen in beroep gegaan. Daarna kregen we nog 50 procent van het oorspronkelijke budget", legt Meijer uit. "Maar als we in Haarlem niet bij de eerste vijf komen, dan valt die steun definitief weg."

Vrees voor "korte-termijn-denken"

"We hebben zelf ruim 100.000 euro uit eigen zak moeten betalen om ons traject op de rails te houden. Ook via crowdfunding hebben we voor inkomsten kunnen zorgen, maar de steun van het NOC*NSF blijft noodzakelijk."

Meijer schetst ook het eventuele doemscenario, mocht de financiële steun alsnog wegvallen. "Dan kunnen we geen langlopende trajecten meer uitstippelen. Een team komt bijvoorbeeld dan pas één of twee weken van te voren bij elkaar voor een groot toernooi. De reiskosten moeten we dan bij elkaar sprokkelen. Het korte-termijn-denken, wordt dan van kracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl