1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

VVD verklaart meeuw de oorlog

De VVD wil dat de meeuw van de lijst met beschermde inheemse diersoorten wordt gehaald. Hierdoor krijgen gemeenten meer mogelijkheden om de overlast die de vogels veroorzaken te bestrijden. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Heerema veroorzaken meeuwen inmmiddels bijna net zo veel overlast als ganzen.

Heerema wil dat meeuwen afgeschoten of vergast kunnen worden. Andere maatregelen zijn volgens hem ook een optie, zoals het vernietigen van eieren, zodat er geen nieuwe jongen bijkomen.

Positieve reacties

Heerema zegt dat zijn inbox vol zit met positieve reacties op zijn voorstel. Mensen vertellen hem welke hinder ze ondervinden van de vogels. Vooral kustplaatsen hebben er last van. De vogels graaien bijvoorbeeld in vuilniszakken, beschadigen auto's, krijsen of vallen kleine kinderen aan.

Symbool van de PVV

Het is de tweede keer in korte tijd een VVD'er over meeuwen begint. Afgelopen weekend zei burgemeester Van Aartsen van Den Haag in NRC Handelsblad: "Het symbool van de PVV is een meeuw, als ik het goed heb. Om vier uur 's nachts beginnen die beesten te krijsen. Dat heb je met Wilders ook. Ik word 's nachts trouwens nooit wakker van de vele meeuwen in Den Haag. Het is eigenlijk best een goed gekozen symbool, die meeuw".

VVD-Kamerlid Heerema noemt het puur toevallig dat ook hij over de overlast van meeuwen begint. "De PVV kiest ervoor om een overlast gevend dier in een logo te gebruiken, daar kan ik niks aan doen. Misschien hadden ze beter een ander Hollands dier kunnen nemen, zoals de koe of het schaap".

Heerema gaat zijn voorstel indienen bij staatssecretaris Dijksma. Hij wil dat zij de Natuurwet, die in oktober of november in de Tweede Kamer besproken wordt, gaat aanpassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl