De vroegere Franse premier Alain Juppé wil president van zijn land worden. Hij wil in 2017 namens de centrumrechtse UMP meedoen aan de verkiezingen.

Juppé was van 1995 tot 1997 premier onder president Chirac. Verder bekleedde hij nog veel andere ministerschappen. Juppé, die 69 is, is nu nog burgemeester van Bordeaux.

De UMP houdt in 2016 voorverkiezingen voor het Franse presidentschap. Juppé krijgt dan mogelijk de vroegere president Sarkozy als concurrent. Maar of die meedoet, is nog niet bekend.

Peiling

Volgens een vorige maand gehouden peiling hopen veel UMP-aanhangers dat Sarkozy zich weer kandidaat stelt. Sarkozy verloor in 2012 na één ambtstermijn de Franse presidentsverkiezingen van de socialist Hollande.

Juppé werd in 2004 veroordeeld wegens onregelmatigheden met partijfinanciën. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 maanden en mocht een jaar geen openbare functies uitoefenen. Tegen Sarkozy loopt een strafrechtelijk onderzoek. Hij wordt verdacht van corruptie en machtsmisbruik.

STER reclame