NOS NieuwsAangepast

Bijna half miljoen voor hek koning

De Nederlandse staat heeft 461.000 euro aan pacht betaald om een beveiligingshek rond de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander te plaatsen. Dat blijkt uit stukken in handen van RTL Nieuws.

De koning kocht het vakantiehuis in 2012. Om een hek op de grond eromheen te plaatsen, moesten onderhandelingen worden geopend met de buurvrouw. Een Griekse advocaat voerde de onderhandelingen in opdracht van minister Opstelten en kwam vorig jaar tot een akkoord.

Opstelten

Minister Opstelten vindt de kosten die gemaakt zijn "noodzakelijk". Volgens de minister is het hek "heel belangrijk voor de veiligheid en had dit niet anders gekund."

Opstelten denkt dat dankzij het hek tijd gewonnen kan worden als mensen die iets kwaads van plan zijn de villa proberen te naderen. Verder wilde hij geen commentaar geven. "Over dingen die nodig zijn voor de veiligheid doen we nooit mededelingen."

Dertig jaar

Het gaat om twee stroken land van 1034 en 376 vierkante meter. De pachtovereenkomst geeft de Nederlandse staat dertig jaar lang het recht om ze te gebruiken. Volgens de overeenkomst, die RTL op zijn site heeft geplaatst, is de marktwaarde van de grond 35.214 euro.

Op de vraag waarom het hek niet op de grond van Willem-Alexander is geplaatst, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst tegen RTL niet meer dan: "Deze grond is nodig voor veiligheidsmaatregelen die de overheid treft."

Kamervragen

De kosten van de vakantievilla van de koning leidden eerder dit jaar tot Kamervragen. Premier Rutte antwoordde toen dat de beveiliging voor rekening van de staat is. Het bedrag van 461.000 euro voor de pacht van de twee stroken grond noemde hij niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl