"Koerden blij met onze kleding"

tijd van publicatie Aangepast

"In april was ik in Koerdistan en ik zag kinderen lopen met shirts die ik hier vorig jaar zelf had ingepakt", zegt Parwin Karim. De Koerdische woont al 17 jaar in Nederland en brengt sinds vorig jaar regelmatig kleding en andere spullen naar de Koerden in Noord-Irak. Daar zijn veel mensen op de vlucht voor het geweld.

Vandaag vertrok ook een Nederlands transportvliegtuig van defensie naar Noord-Irak met hulpgoederen, maar Karim heeft samen met haar man Ali zelf een stichting opgericht. "Kinderen komen hier aan de deur met knuffels voor de kinderen in Koerdistan", vertelt ze.

Bekend

In Bentelo, waar Karim woont, is ze inmiddels een bekendheid. Haar stichting kan rekenen op veel hulp. "Iedereen hier kent Parwin omdat het een ontzettend lief mens is", zegt een buurtbewoonster. "Niet alleen voor de mensen hier, maar ook voor de mensen in Koerdistan. Zo iemand wil je helpen."

Het dorp heeft zo'n 1100 inwoners en zo'n kleine gemeenschap heeft zo zijn voordelen, merkt Karim. "Doordat dit een klein dorp is, kom ik veel in contact met de mensen en nu helpen ze mij."

Triest

Karim verwacht over twee weken opnieuw naar Noord-Irak af te reizen met de hulpgoederen. "Door de trieste beelden die ik elke dag op tv zie, kan ik niet goed slapen. Alle dorpen daar zijn leeg."

"Het is echt heel belangrijk om veel spullen in te zamelen. De mensen daar kunnen veel dingen gebruiken. Dankzij onze stichting hebben de mensen daar genoeg kleding, zeggen ze mij als ik daar ben."

STER reclame