NOS NieuwsAangepast

Emmers tegen ebola

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

De Nederlandse Anneke de Kok-Quoi deelt samen met haar Liberiaanse man Mambu Quoi plastic emmers uit aan inwoners van de hoofdstad Monrovia. De emmers met een speciaal deksel en kraantje maken het voor Liberianen mogelijk om hun handen goed te wassen, ook al hebben ze geen stromend water. En dat is essentieel in de strijd tegen het gevreesde ebola-virus.

Het echtpaar Quoi is al jaren actief in Liberia met hun organisatie Manneka. Ze slaan waterputten en onderhouden die. Want na veertien jaar burgeroorlog is er niet zo veel meer over van het waterleidingnet in het straatarme Liberia.

Water

"We werken met twee teams", vertelt Anneke Quoi vanuit Monrovia. "Mijn man en ik, een Liberiaanse verpleegkundige en haar neef en nicht, een pastor en nog een paar anderen. We gaan langs de deuren, vertellen mensen wat ze kunnen doen om de kans op besmetting met het ebola-virus zo klein mogelijk te maken en geven ze de emmer met het kraantje."

De emmers worden druk gebruikt, vertelt Quoi. "Mensen gaan er meteen water mee halen en begrijpen absoluut het belang van handen wassen. We zetten die emmers niet alleen neer bij de huizen, maar ook bij verkopers op straat. Overal waar mensen contact met elkaar hebben. Er zijn er nu 900 uitgezet."

Vanavond komt er met een vlucht uit Brussel weer een lading plastic kraantjes aan en kan Quoi weer 700 emmers door de plaatselijke plasticfabriek laten prepareren. Quoi heeft geen last van het wantrouwen dat veel Westerse hulpverleners ontmoeten. "Wij werken alleen in de wijken waar we bekend zijn. Daar vertrouwen de mensen ons. Wij zorgen voor schoon water."

Ministerie

Vanmiddag was Quoi voor overleg op het ministerie van Gezondheid in Monrovia. Ze wilde weten of er nieuwe belangrijke informatie is die kan doorgeven bij haar huisbezoeken aan inwoners van de stad. En of er al spandoeken gemaakt waren met telefoonnummers die gebeld kunnen worden als mensen zich ziek voelen. Die spandoeken waren er nog niet, maar wel allerlei ander materiaal, zoals informatieposters.

"Bij het ministerie stonden auto's uit het hele land die materiaal kwamen halen. En we mogen zelf een tekst maken voor op een spandoek. Als het ministerie die tekst goedkeurt, kunnen we spandoeken maken van lakens. Dan laten we de kleermaker er een paar touwen aanzetten en dan hangen wij ze op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl