NOS SportAangepast

Stunt basketballers in Montenegro

Het Nederlands basketbalteam heeft in de strijd om EK-kwalificatie een tweede overwinning behaald. De formatie van coach Toon van Helfteren, die eerder won van Bulgarije en verloor van Israël, verraste in Podgorica het nog ongeslagen Montenegro met 65-60.

Oranje schoot aanvankelijk heel zuiver (meer dan 60 procent) en hield dankzij onder meer twee rake driepunters van Arvin Slagter tot diep in het tweede kwart (30-30) gelijke tred met het slordige Montenegro.

De thuisploeg liep daarna even weg en stond halverwege zes punten voor, maar Oranje draaide met dertien punten op rij (!) in het derde kwart die achterstand om in een ruime voorsprong.

Schaftenaar topschutter

De thuisploeg bleef uit het veld slechts één op drie schieten en kon de kloof van negen punten in het laatste kwart net niet meer dichten. Met nog een halve minuut te spelen kwam Montenegro nog tot op één punt (61-60), maar verder liet Nederland het niet komen. Roeland Schaftenaar was met achttien punten de topschutter bij Oranje.

Zowel Nederland als Israël en Montenegro heeft nu twee van de drie wedstrijden gewonnen. Bulgarije is nog zonder overwinning. De groepswinnaar en de zes beste nummers twee uit zeven groepen plaatsen zich voor het EK 2015.