De terreurgroep Islamitische Staat vormt ook een gevaar voor Europa en Groot-Brittannië. Dat schrijft de Britse premier Cameron in de krant The Telegraph. Cameron zegt dat Groot-Brittannië zich harder zal opstellen om te voorkomen dat IS op een dag een aanval uitvoert in de straten van Groot-Brittannië.

"We weten inmiddels dat IS moorddadige bedoelingen heeft. Daarom moeten we een stevig antwoord formuleren, of dat nu een militaire actie is, internationale samenwerking, anti-terrorisme-maatregelen zijn of de aanpak van terroristen in eigen land."

Cameron zei dat Groot-Brittannië bereid is de leiding te nemen in een internationale coalitie die de opmars van IS moet stoppen.

IS-vlaggen

Cameron zei ook dat propaganda voor IS bestraft zal worden. Recent waren er in Londen zwarte IS-vlaggen te zien en werden er flyers uitgedeeld waarin mensen werden opgeroepen om voor IS te gaan strijden. Mensen die dat soort materialen bij zich hebben en verspreiden worden opgepakt.

Het is de eerste keer dat Cameron zich stevig uitliet over IS. Hij lag de laatste weken onder vuur omdat critici vonden dat Cameron zich niet hard genoeg opstelde tegen IS. De Britse rol in de bestrijding van IS is tot nu toe beperkt.

Inval in Irak

Cameron ging ook in op de kritiek dat de VS en Groot-Brittannië de vorming van IS mogelijk maakten door Irak binnen te vallen in 2004.

"De stichting van een extremistisch kalifaat is geen probleem van kilometers van huis, noch is het een probleem dat is gecreëerd door een oorlog van tien jaar geleden. Het is er hier en nu."

STER reclame