Ajax zegeviert in Alkmaar bij AZ

Ajax heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd gewonnen. In een aantrekkelijk duel in Alkmaar werd AZ verdiend verslagen: 1-3.

De kampioen, bij wie WK-gangers Daley Blind en Jasper Cillessen voor het eerst in de basis stonden, begon beter aan de wedstrijd en was al snel twee keer gevaarlijk via Ricardo Kishna. Doelman Esteban hoefde echter geen wonderen te verrichten om AZ voor een achterstand te behoeden.

Na een kwartier kwamen de bezoekers toch op voorsprong. Blind en Lasse Schöne speelden de diep sprintende Davy Klaassen in het strafschopgebied aan en de middenvelder vond de verre hoek.

Kampioen mazzelt

Aan de andere kant voorkwam Niklas Moisander met een prima ingreep dat Guus Hupperts van dichtbij Cillessen onder vuur kon nemen. De doelman mazzelde halverwege de eerste helft dat de geheel vrijstaande Muamer Tankovic een vrije trap van Steven Berghuis net naast kopte.

Ajax kwam even later opnieuw goed weg. Markus Henriksen ging alleen op Cillessen af, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Uit de televisiebeelden bleek dat de arbitrage er ver naast zat. AZ kon zich vlak voor rust weer beklagen. Arbiter Kevin Blom bestrafte een tackle van Kolbeinn Sighthórsson met gestrekt been op Simon Poulsen met geel, waar rood op zijn plaats leek.

Berghuis maakt 1-1

Na rust zat het de Alkmaarders meerdere keren wel mee. Nick Viergever (ex-AZ) verdedigde knullig uit en leverde de bal in. De thuisploeg vond de vrijstaande Berghuis, die eenvoudig kon scoren: 1-1. Even later spatte een schot van Nicolai Boilesen op de lat uiteen en na een hoekschop miste Mike van der Hoorn van luttele meters het doel.

Ajax heerst

AZ's geluk hield echter niet aan. Schöne pikte de bal op bij de zijlijn, mocht ongehinderd naar binnen dribbelen, werd vreemd genoeg niet aangevallen en de Deen prikte de bal van de rand van het strafschopgebied keurig achter Esteban.

Ajax kreeg vervolgens legio kansen om het duel te beslissen (alleen Sigthórsson ging al twee keer alleen op Esteban af), maar deelde de genadeklap maar niet uit. AZ pakte bijna onverdiend een punt, maar de kopbal van Hendriksen zeilde ternauwernood naast. De sterk ingevallen Anwar El Ghazi maakte in de 90ste minuut aan alle onzekerheid een einde door vanaf de rand van het strafschopgebied de kruising te vinden.