Bij het Indonesische eiland Lombok is een boot met buitenlandse en Indonesische toeristen gezonken. Onder de tien mensen die vissers en reddingswerkers uit het water konden halen, bevinden zich twee Nederlanders, meldt correspondent Michel Maas.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht nog niet bevestigen. Het departement heeft contact met de ambassade in Jakarta.

Vijftien opvarenden worden vermist, vijf Indonesische bemanningsleden en tien buitenlanders. De nationaliteit van deze toeristen is niet bekend.

Reddingswerkers zoeken nog op de plek waar de boot is gezonken, maar de kans op succes is gering want het is inmiddels donker.

Koraal

De boot was zaterdagavond met vakantiegangers op weg van Lombok naar het eiland Komodo, een bekende toeristische bestemming. Onderweg zou het schip op een koraalrif zijn gelopen, waarna de boot kapseisde en zonk.

De tien overlevenden zijn volgens de BBC afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Rugzaktoeristen

Volgens Michel Maas zijn het vaak rugzaktoeristen die gebruikmaken van doorgaans niet-zeewaardige bootjes om de oversteek naar Komodo maken.

Bij rustig weer is dat geen probleem, aldus Maas, maar de afgelopen dagen was de zee ruig.

STER reclame