Cambuur komt langszij bij Vitesse

Vitesse heeft na de (geflatteerde) nederlaag in de Arena tegen Ajax ook in zijn tweede duel niet kunnen imponeren. In een halflege Gelredome sleepte sc Cambuur op de valreep een punt uit het vuur: 2-2.

Cambuur kwam niet naar Arnhem met de intentie zich in te graven. De bezoekers zochten in de opening brutaal de aanval, zetten goed druk en hadden al na tien minuten succes. Spits Michiel Hemmen kapte op de rand van de zestien zijn man uit en schoot de bal via de voet van Arnold Kruiswijk over de verslagen doelman Piet Veldhuizen.

De gelijkmaker volgde al snel en was haast identiek. Nu was het Zakaria Labyad die de bal, van iets grotere afstand, via het been van Erik Bakker buiten het bereik van de vergeefs graaiende Leonard Nienhuis in het doel werkte. Het soepeler gestarte Cambuur had vanuit de aftrap opnieuw de leiding kunnen nemen, maar Dejan Meleg maaide over de bal.

Kazaisjvili behendig

De Friezen slaagden er daarna niet meer in Vitesse onder druk te houden en de Anrnhemmers namen het initiatief over. Nog voor rust leidde dat tot de 2-1. Valeri Kazasjvili priegelde zich behendig vrij, werd aangetikt door Mohamed El Makrini en Labyad was vanaf elf meter trefzeker.

De bezoekers probeerden zich na rust te herpakken, maar het voornaamste gevolg was dat Vitesse steeds meer ruimte kreeg. Bertrand Traoré (recht op Nienhuis af) en Wallace (op het dak van het doel) schoten niet met scherp. Cambuur hield daardoor hoop op een puntje, drong ook wel aan, maar grote kansen wisten ook de bezoekers lange tijd niet meer uit te spelen.

In het laatste kwartier verzuimde ook invaller Denis Oliynyk het voor de thuisploeg af te maken. De Oekraïner strandde na handige acties tot twee keer toe op Nienhuis. Dat verzuim kwam Vitesse alsnog duur te staan. In de voorlaatste minuut wist Velthuizen de inzet van Martijn Barto uit een hoekschop op de doellijn nog knap te keren, maar op Bartholomew Ogbeches rebound van dichtbij moest hij het antwoord schuldig blijven.