Een meerderheid van de Nederlandse medisch specialisten wil dat er wordt vastgelegd wat een gewonnen levensjaar van een patiënt mag kosten. Zij denken dat de zorg onbetaalbaar wordt als zo'n maximum niet wordt ingesteld.

EenVandaag en de Orde van Medisch Specialisten hebben onderzoek gedaan onder ruim 2000 medisch specialisten. 70 procent is voor het invoeren van zo'n maximumprijs. De hoogte moet bepaald worden door een 'commissie van wijzen'.

Een bijkomend voordeel is dat de artsen dan niet zelf hoeven beslissen over het voortzetten van een dure behandeling. "Je kunt dan de besluitvorming buiten de spreekkamer leggen en zeggen: wij in Nederland hebben dit en dat besloten. Hoe rot dat voor de arts en patiënt ook kan zijn", zegt Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten.

Doodsbang

De discussie over de prijs van een gewonnen levensjaar speelde op in 2006. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg pleitte toen voor een maximum van 80.000 euro per gewonnen levensjaar met kwaliteit van leven. Het kabinet deed niets met dat rapport.

De toenmalige minister van Financiën Bos zegt vanavond in de thema-uitzending van EenVandaag dat hij destijds "doodsbang" was voor de discussie. Hij hoopt dat zijn opvolger moediger zal zijn dan hijzelf toen was.

STER reclame