Theorie-examen is stuk moeilijker

Aangepast op

De afgelopen maanden zijn ineens veel minder mensen geslaagd voor het theorie-examen voor hun rijbewijs. Het CBR kan niet zeggen wat de oorzaak is, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de andere manier van vragen stellen.

Na enkele fraudegevallen heeft het CBR nog eens naar de vragen gekeken. "De plaatjes zijn sinds eind vorig jaar anders en ook in de volgorde hebben we wat veranderd, maar de inhoud is nog steeds zoals die was", zegt een woordvoerster.

In 2001 slaagde 55 procent van de theoriekandidaten. De jaren erna daalde dat langzaam tot ongeveer 45 procent, maar in het tweede kwartaal van dit jaar is het percentage plotseling nog maar 39.

'Lookalikes'

Sommige rijscholen hadden alle vragen en antwoorden en gaven die aan hun kandidaten. Het CBR pakt fraude nu keihard aan. Kandidaten worden met onder meer detectiepoortjes gecontroleerd en medewerkers zijn getraind om 'lookalikes' te herkennen, zodat bijvoorbeeld niet een meisje examen kan doen voor haar tweelingzus.

"De fraudeaanpak heeft succes", zegt de CBR-woordvoerster. "Het aantal fraudegevallen is echt beduidend minder dan vorig jaar."