Heerenveen houdt stand in De Kuip

Feyenoord is er niet in geslaagd de eerste thuiswedstrijd van het seizoen te winnen. sc Heerenveen, dat het laatste halfuur met tien man speelde, nam verdiend een punt mee uit De Kuip: 1-1.

In de povere eerste helft probeerde de thuisploeg (zonder de aan zijn hamstring geblesseerde Jordy Clasie) het spel te maken, maar het bal tempo lag aanvankelijk te laag.

Pas vlak voor rust waren er een paar vlotte aanvallen te zien, maar Kristoffer Nordfeldt redde prima bij een schot van Tonny Vilhena van zeventien meter en een kopbal van Mitchell Te Vrede.

De bezoekers waren daarvoor via Hakim Ziyech en Luciano Slagveer al kansrijk geweest. De eerste had het vizier niet goed gericht en de tweede leek zelf te schrikken van zijn schietkans. Op slag van rust hield Erwin Mulder Joey van den Berg met moeite van scoren af.

Immers dringt voor

Te Vrede draaide vlak na de rust handig weg bij Joost van Aken, maar zijn inzet leek vervolgens nergens naar. Hij leek even later een herkansing te krijgen na een prima actie en voorzet op maat van Jean-Paul Boëtius, maar Lex Immers 'drong voor' en tikte de bal voor hem weg en over Nordfeldts doel.

Slagveer liet Rotterdam-Zuid vroeg in de tweede helft schrikken met een schuiver op de paal, maar even later schoot Van den Berg de Feyenoorders te hulp. Hij kreeg na een dommige overtreding op Schaken terecht zijn tweede gele kaart. De Kuip ging er, met een half uur een mannetje meer, eens lekker voor zitten.

Laatste tikje

Ziyech liet evenwel zien waarom hij hoog op het verlanglijstje van de Rotterdammers staat. Hij krulde de bal een paar minuten later over de muur en langs de verbouwereerde keeper Mulder. Het antwoord van Feyenoord volgde snel. Invaller Ruben Schaken legde de bal panklaar op het hoofd van Immers, waarna Te Vrede nu wel de credits kreeg en het laatste tikje gaf: 1-1.

Wat volgde in het slotkwartier was een beleg van Nordfeldts doel. De Zweed bewees ten overvloede een uitstekende lijnkeeper te zijn en weigerde te capituleren.