NOS NieuwsAangepast

Grijze golf probleem voor jachthaven

Veel jachthavens in Nederland hebben het moeilijk. Het aantal mensen met een eigen boot neemt af en de mensen die wel een boot hebben worden gemiddeld steeds ouder. Maar zij zullen de komende jaren ook stoppen met varen, dus wordt het stil in de jachthaven.

Geert Dijks van branchevereniging HISWA vindt dat jachthavens op die ontwikkelingen moeten inspringen om het hoofd boven water te kunnen houden. "In 1980 had 2,5 procent van de 40-jarigen een eigen boot, nu is dat nog maar 1 procent". Hij hoopt dat jongeren de weg zullen vinden naar de haven door meer in te zetten op bijvoorbeeld het verhuur van boten.

Toekomst

Ook Nanke den Daas ziet het leger worden in haar vier jachthavens: "10 jaar geleden lag 99% van de jachthaven vol. Op dit moment is dat nog maar 75 tot 80 procent". Dat komt, doordat de nieuwe generatie watersporter wat anders wil dan die van vroeger.

Daarom probeert zij haar havens nu anders in te richten: "Een haven is niet meer alleen een plek om van weg te varen, maar steeds meer een plek om ook te zijn". Met in haar havens meer cultuur, betere restaurants, bijzondere overnachtingen en waterspeeltuigen voor kinderen, zet zij koers naar de toekomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl