De Russische oliemaatschappij Rosneft begint de pijn te voelen van de economische en financiële sancties tegen Rusland. Het oliebedrijf heeft de Russische overheid gevraagd om financieel bij te springen.

Rosneft, de grootste olieproducent van Rusland, zegt dat het 31 miljard euro nodig heeft om de sancties tegen het bedrijf te overleven. Rosneft is door de westerse sancties afgesneden van de kapitaalmarkten en kan daardoor de schulden niet afdekken.

Sinds de sancties zijn afgekondigd en de handelsoorlog met Rusland is verscherpt, heeft het aandeel Rosneft op de beurs van Moskou al meer dan 10 procent van zijn waarde verloren.

Pensioengeld

Rosneft doet zelfs een suggestie waar de miljarden vandaan moeten komen: uit de Russische pensioenkassen. Het pensioenfonds zou voor 1500 miljard roebel (31 miljard euro) aan bedrijfsobligaties van Rosneft moeten opkopen.

Het pensioenfonds is opgezet om met olieopbrengsten het gapende Russische pensioengat te dichten en heeft momenteel ongeveer 63 miljard euro in kas. Vice-premier Dvorkovitsj wil het verzoek bestuderen en binnen twee weken met een reactie komen.

Vertrouweling

Oliereus Rosneft, die meer olie produceert dan Irak en Iran samen, is één van de bedrijven die door de EU en de VS op de zwarte lijst met personen en bedrijven zijn gezet. Het concern wordt geleid door Igor Setsjin, een vertrouweling van president Poetin.

Het Britse oliebedrijf BP zit ondertussen behoorlijk in zijn maag met Rosneft, want BP is grootaandeelhouder, met een belang van 20 procent.

STER reclame