NOS NieuwsAangepast

Dijksma helpt tuinders in nood

Bedrijven die in problemen komen door de Russische boycot van Europese producten, kunnen binnenkort makkelijker arbeidstijdverkorting aanvragen voor hun personeel. Volgens het kabinet is er sprake van buitengewone omstandigheden die niet vallen onder het normale ondernemersrisico.

Verder wil het kabinet een garantstelling nieuw leven in te blazen, waardoor bedrijven die het tijdelijk moeilijk hebben toch een lening bij de bank kunnen krijgen. Ook wil het ondernemers helpen nieuwe afzetmarkten te vinden. Staatssecretaris Dijksma denkt daarbij aan extra handelsmissies, promoties op beurzen en hulp van diplomaten.

"We zien dat de landbouw de motor is van de Nederlandse economie", zei Dijksma. "Het is van belang dat banen behouden blijven en dat ook de exportmotor blijft draaien."

Voedselverspilling

Het kabinet heeft vandaag niet gesproken over directe financiële steun voor de agrarische sector. Daar wordt komende week in Europees verband een besluit over genomen.

Het ging in de ministerraad wel over het tegengaan van voedselverspilling. Dijksma wil de komende dagen om tafel met de Voedselbanken om te zorgen dat voedsel dat niet wordt verkocht "een heel goede bestemming" krijgt.

Dijksma bracht vanmorgen een krat met Nederlandse groente en Nederlands fruit mee naar de kabinetsvergadering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl