NOS NieuwsAangepast

Hoofd van Lenin blijft in de grond

Het moest het pronkstuk van een Berlijnse tentoonstelling worden, het beroemde granieten hoofd van Vladimir Lenin. Toch zullen bezoekers het standbeeld van de voormalige Sovjet-leider niet te zien krijgen, want het ligt begraven op een onbekende plek in een bos.

De samenstellers van de tentoonstelling over de geschiedenis van Berlijn wilden het hoofd van Lenin graag hebben. Er was zelfs al een plek gereserveerd. Het stadsbestuur stak echter een stokje voor dit plan. "We zien het niet zitten om het hoofd op te graven. Niemand weet waar het precies ligt", verklaarde een woordvoerder.

Mocht de ligplaats alsnog gevonden worden, dan is er volgens het bestuur geen geld voor de opgraving. De organisatie van de tentoonstelling, in een vesting in Berlijn, liet in de krant Berliner Zeitung weten zeer teleurgesteld te zijn dat het beroemde object zal ontbreken.

Boegbeeld

Het metershoge standbeeld van de Russische revolutieleider was het boegbeeld van de Deutsche Demokratische Republiek (DDR). Sinds 1970 stond het beeld op het Leninplein in het oostelijke deel van Berlijn.

Na de val van het communisme werd het in 1991 verwijderd. Het beeld was zo groot en zwaar, dat het weken duurde voordat het in meer dan honderd stukken kon worden weggevoerd. De delen werden begraven in een bos in Oost-Berlijn.

Goodbye Lenin

Een kopie van het standbeeld werd in 2003 wereldberoemd door de Duitse film Goodbye Lenin. Daarin zag de hoofdrolspeelster, een trouwe communiste, hoe het beeld werd weggevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl