NOS NieuwsAangepast

Hennis overlegt over tolkenpardon

Minister Hennis overlegt met haar collega's van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken over het asielrecht van tolken die voor Nederlandse militairen hebben gewerkt.

De militaire vakbond AFMP vindt dat het kabinet er alles aan moet doen om deze tolken aan een verblijfsvergunning te helpen. Hennis zegt dat ze die oproep heeft gelezen.

De kwestie kwam op naar aanleiding van een Afghaanse tolk die voor Nederlandse militairen in Afghanistan werkte en daardoor nu gevaar loopt. Hij vroeg eerst asiel in Noorwegen. Toen dat verzoek werd afgewezen, kwam hij naar Nederland.

Corrigeren

Volgens Europese afspraken kan een persoon maar in één Europees land asiel vragen en kan de Afghaan dus niet in Nederland blijven. Hennis werpt de vraag op "of het verstandig is om op die manier met het asielrecht om te gaan".

"Defensie zorgt goed voor zijn medewerkers", voegt ze daaraan toe. "Natuurlijk gaan er wel eens dingen fout, maar dan doen we wat we kunnen om dat te corrigeren."

Of dat bij de Afghaanse tolk ook gaat gebeuren, wil Hennis niet zeggen. Ze wijst erop dat veel tolken net als bijvoorbeeld lokale chauffeurs en beveiligers op contractbasis werken en dus niet in dienst zijn van Defensie. Bovendien vindt ze het niet verstandig om in te gaan op "dit individuele geval".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl