Ongeveer dertig mensen beginnen vandaag in Enschede aan een hongerstaking. Vanaf 12.00 uur willen ze een week niet eten om aandacht te vragen voor de situatie van christenen in Irak.

De aanvallen van IS in Noord-Irak moeten door Nederland scherper veroordeeld worden, vinden de actievoerders.

Eén van de deelnemers aan de hongerstaking is George Hanna, oud-PvdA-gemeenteraadslid in Enschede. Hij vindt dat Nederland moet erkennen dat er een genocide plaatsvindt: "Nederland kan veel meer doen tegen IS dan er op dit moment gebeurt. Bij erkenning van een genocide zijn we ook verplicht hulptroepen, voedselpakketten en wapens die kant op te sturen."

Genocide

De twijfel van minister Timmermans over een genocide, vindt Hanna onder de maat. "Het is voor heel de wereld duidelijk dat christenen en andere minderheden systematisch worden vervolgd in Irak. Ze worden voor de keuze bekering, belastingverhoging of de dood gesteld. Dat kan anno 2014 echt niet meer."

Eerder is in Eindhoven al een stille tocht gehouden voor dezelfde zaak. "Dat heeft tot weinig geleid. Vanaf vanmiddag gaan we een week lang alleen nog maar water, thee en koffie drinken", aldus Hanna. Mensen die hun steun willen betuigen kunnen op het Stationsplein in Enschede een petitie tekenen.

STER reclame