De pro-Russische rebellenleider Igor Strelkov heeft ontslag genomen. Dat meldt de website van de Volksrepubliek Donetsk, de door de rebellen uitgeroepen republiek in Oost-Oekraïne. Een reden wordt niet gegeven. Strelkov was de militaire leider van die republiek.

Eerder werd gezegd dat hij zwaargewond zou zijn geraakt. Dat wordt door rebellen tegengesproken. Strelkov is de tweede belangrijke rebellenleider in korte tijd die opstapt. De eerste 'premier' van de rebellenrepubliek, Borodai, maakte vorige week plaats voor Aleksandr Zahartsjenko.

Bericht verwijderd

Strelkov is de man die vrijwel direct na het neerstorten van vlucht MH17 op internet schreef dat hij een Antonov AN-26, een transportvliegtuig, had neergeschoten: "De vogel viel. Woongebieden zijn niet getroffen. Burgers zijn niet gewond geraakt." Toen bleek dat het om een passagiersvliegtuig ging, werd het bericht snel verwijderd.

Strelkov was eerder actief op de Krim. Hij heet in werkelijkheid Girkin en is een voormalige officier van het Russische leger. Ook zou hij bij de Russische geheime dienst hebben gewerkt.

STER reclame