NOS NieuwsAangepast

Martin 'Poetry' Mooij overleden

Martin Mooij, de oprichter van het dichtersfestival Poetry International, is overleden. Hij was al geruime tijd ziek en is 83 jaar geworden.

Mooij begon het festival in de jaren 70, nadat hij in Londen inspiratie had opgedaan. Op de eerste editie, in de kleine zaal van Concertgebouw De Doelen in Rotterdam, traden dichters op als Eugène Guillevic, Zbigniew Herbert en Sir Eric White.

Vuilniswagens

Poetry International groeide in korte tijd uit tot een toonaangevend internationaal evenement. Poetry International organiseert ook de Gedichtendag, de Poëzieweek en de uitreiking van de VSB Poëzieprijs. Bovendien bezit de stichting een rijk archief, waaruit wetenschappers en literaire organisaties kunnen putten.

Eind jaren 90 werd een kinderversie van het gedichtenfestival opgezet, voor basisschoolleerlingen. Sinds 2000 wordt de Dichter des Vaderlands gekozen. En door de inspanningen van Mooij staat op alle Rotterdamse vuilniswagens een dichtregel.

"Hij heeft wereldwijd indruk gemaakt", zegt directeur Bas Kwakman van Poetry International. "Wij reizen langs festivals over de hele wereld en overal waar je de naam Mooij noemt, opent dat deuren. Van oude dichters, maar ook van die van de nieuwe generatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl