NOS NieuwsAangepast

Weer Haagse 'mars voor vrijheid'

De gemeente Den Haag heeft een aanmelding gekregen voor een nieuwe 'Mars van de Vrijheid' op 20 september. De demonstratie is gericht tegen sympathisanten van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS).

De mars is een initiatief van Pro Patria (Voor het vaderland). De gelegenheidsbeweging protesteerde afgelopen zondag in de Schilderswijk ook tegen "fundamentalisten die hun wetten aan ons willen opdringen".

Stenen

De gemeente treedt nog in overleg met politie en Pro Patria om te kijken waar de tocht precies langs gaat, hoeveel mensen er worden verwacht en welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

PVV-leider Wilders heeft mensen opgeroepen deel te nemen aan de demonstratie tegen moslimextremisme in Den Haag. Hij loopt zelf ook mee.

Vrijheid

Zondag werden de ongeveer 200 demonstranten van Pro Patria opgewacht door islamitische jongeren die "Allah is groot" riepen. De mobiele eenheid kwam in actie toen de tegenbetogers stenen naar de politie gooiden.

De betogers van Pro Patria gaan wederom de straat op om te laten zien dat zij "de vrijheid willen behouden om te leven zoals zij zelf willen" in de Haagse Schilderswijk en Transvaal. "Geen salafisten in het openbare leven! Bevalt het je hier niet? Verhuis dan!", schrijft de organisatie op Facebook.

De gemeenteraad van Den Haag debatteert morgenavond vanaf 19.30 uur over eerdere uit de hand gelopen demonstraties in de Schilderswijk. Door de kwestie is de kritiek op burgemeester Van Aartsen aangezwollen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl