Ophef in Kamer over IS-tweet

Aangepast op

In de Tweede Kamer is ophef ontstaan over een Twitterbericht van een ambtenaar van het ministerie van Justitie.

De tweet van Yasmina Haifi, projectleider van het Nationaal Cyber Security Centrum, ging over IS, de terreurorganisatie die voorheen bekendstond als ISIS. Volgens haar is IS "een vooropgezet plan van zionisten die bewust de islam willen zwartmaken" en heeft de beweging "niets met de islam te maken".

Terrorismebestrijding

PVV-leider Wilders noemt het bericht "gestoord" en vindt dat de vrouw ontslagen moet worden. CDA-Kamerlid Omtzigt twittert: "als medewerker ministerie van veiligheid en justitie zo over ISIS denkt, gaat terrorismebestrijding mis". De Tweede Kamerleden Van Klaveren en Bontes van de VNL-fractie hebben vragen gesteld aan minister Opstelten.

Onhandig

Haifi heeft haar tweet inmiddels verwijderd en twitterde later: "realiseer mij de politieke gevoeligheid in relatie tot mijn werk. Dit was nimmer mijn bedoeling". Tegen de NOS zegt ze verder dat haar bericht onhandig was. Ze wilde alleen duidelijk maken dat ISIS onmogelijk uit naam van de islam kan handelen, omdat volgens haar de organisatie dingen doet die de islam niet goedkeurt.

Haifi stond bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer op de kandidatenlijst voor de PvdA als regionale lijstduwer in Den Haag.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft nog niet gereageerd.