Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft verrassend goud behaald op de Europese kampioenschappen in Berlijn. De 20-jarige Nederlandse was de sterkste op de tien kilometer open water.

Van Rouwendaal won na een spannende eindsprint. Ze tikte aan in 1.56.06 en was daarmee slechts een seconde sneller dan de Hongaarse Eva Risztov. De Italiaanse Aurora Ponsele pakte het brons.

Van Rouwendaal maakte op de EK haar debuut in het open water bij een internationaal titeltoernooi. Ze komt ook nog in actie op de vijf kilometer, de landenwedstrijd en in het zwembad op de 1500, 800 en 400 meter vrije slag. Mogelijk ruilt ze de 400 vrij nog in voor de 200 meter vlinderslag.

Voor Nederland waren eerder Edith van Dijk en Linsy Heister succesvol op de tien kilometer open water bij een EK. Nederland is nu het eerste land dat drie keer Europees goud wint op dit onderdeel bij de vrouwen.

Poolse bewusteloos

De finale van de tien kilometer werd ontsierd door een incident met de Poolse zwemster Natalia Charlos. De 23-jarige Poolse raakte uitgeput, stopte onverwacht met zwemmen en moest buiten bewustzijn uit het water worden gered.

Aan de oever werd ze bij kennis gebracht en per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens de dokters gaat het inmiddels goed met de zwemster.

STER reclame