NOS NieuwsAangepast

Crimineel zit gewoon in parlement

Slovenië zit in zijn maag met oud-premier Janez Jansa, die tot twee jaar celstraf is veroordeeld voor corruptie. Jansa is gekozen als parlementslid en mag bij elke vergadering van het parlement de gevangenis uit.

De meeste media in het EU-land spreken er schande van dat een veroordeelde crimineel gewoon zitting kan nemen in het parlement. Dat is mogelijk vanwege een maas in de Sloveense wet.

Opgeven

In de wet staat dat een parlementslid dat wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden of meer, zijn zetel moet opgeven. Jansa stelde zich vanuit de gevangenis kandidaat voor een parlementszetel en werd vorige maand gekozen. In de wet is hierover niets geregeld.

In het parlement wordt koortsachtig overlegd hoe Jansa zijn zetel kan worden ontnomen, maar juristen achten de kans klein dat dit nu nog kan.

Politieke gevangene

Jansa is de leider van de grootste oppositiepartij, de conservatieve SDS. Hij was tot maart vorig jaar premier van Slovenië, maar moest opstappen na een motie van wantrouwen. Daarna werd hij vervolgd en uiteindelijk veroordeeld voor omkoping.

Jansa zegt dat er politieke motieven achter zijn veroordeling zitten. Hij noemt zichzelf dan ook een politieke gevangene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl