NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: VVD terug aan kop

In de Peilingwijzer is er voor het eerst sinds maanden weer één partij duidelijk de grootste: de VVD. De laatste keer dat de liberalen alleen aan kop stonden, was in mei 2013.

De grootste regeringspartij lijkt met 28 tot 32 Tweede Kamerzetels - 5 meer dan in juli - het meest te profiteren van tevredenheid onder het grootste deel van de bevolking voor het optreden van het kabinet rond de vliegramp. Die steun voor met name VVD-premier Rutte en PvdA-minister Timmermans van Buitenlandse Zaken bleek de afgelopen tijd onder meer uit onderzoek van EenVandaag.

Onzekerheidsmarge

De PvdA lijkt ook wat te winnen (naar 14 tot 18 zetels), maar die winst is beperkter en valt volgens politicoloog Tom Louwerse nog net binnen de onzekerheidsmarge van de Peilingwijzer. Louwerse is de maker van de Peilingwijzer, die een gewogen gemiddelde berekent van de vier grote Nederlandse opiniepeilingen.

D66, dat vorige maand nog de koppositie deelde met de VVD, valt iets terug. De 20 tot 24 zetels in de Peilingwijzer zijn er nog altijd wel duidelijk meer dan de 12 die de democraten nu bezetten in de Tweede Kamer.

Gedeeld derde

De PVV, de SP (beide 18 tot 22 zetels) en het CDA (17-21) blijven op de gedeeld derde plaats staan. Op grotere afstand volgt dus de PvdA, die al geruime tijd de kleinste is van de grote partijen in de Peilingwijzer.

Achter in het veld levert GroenLinks (4 tot 6 zetels) net als D66 weer een deel van de winst in die de partij in het voorjaar boekte. De andere kleinere partijen zijn de ChristenUnie (6-8), de Partij voor de Dieren (4-6), de SGP (3-5) en 50Plus (1-3).

De NOS publiceert maandelijks de Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl