Grote tombe ontdekt in Griekenland

time icon Aangepast

Archeologen in Griekenland hebben een enorme graftombe ontdekt die dateert uit de tijd van Alexander de Grote. Deskundigen zeggen dat het gaat om de grootste tombe die ooit in Griekenland is gevonden.

Volgens de Griekse premier Samaras, die de plek vandaag bezocht, gaat het om een "extreem belangrijke vondst", maar het ministerie van Cultuur zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het gaat om het graf van Alexander de Grote zelf.

De heerser Alexander de Grote stichtte in de vierde eeuw voor Christus een rijk dat zich uitstrekte van huidige grondgebied van Griekenland tot aan India. Hij stierf in het huidige Irak, maar het is nog altijd onbekend waar hij begraven ligt.

Sfinxen

De archeologen deden hun vondst bij de kustplaats Amphipolis, zo'n 100 kilometer van de stad Thessaloniki. De ingang van het graf wordt gemarkeerd door twee beelden van sfinxen. Vanaf daar loopt een gang van 4,5 meter breed naar de tombe.

De muren van de gang zijn gedecoreerd met fresco's. De graftombe wordt omgeven door een ronde, marmeren muur met een totale lengte van bijna 500 meter.

Prominent

Archeologen verwachten dat ze aan het eind van deze maand de ingang hebben uitgegraven, zodat ze de tombe zelf binnen kunnen gaan om te onderzoeken wie er begraven ligt. Deskundigen vermoeden dat het toebehoort aan een prominente persoon uit de oudheid.

Op de vindplaats wordt al sinds 2012 gegraven.

STER Reclame