Expert: tennissers schijn tegen
Boy Westerhof en Antal van der Duim ontkennen vooralsnog dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. Desalniettemin meent Prof. Dr. Ben van Rompuy, onderzoeker bij het Asser Instituut, dat de tennissers absoluut de schijn tegen hebben. Van Rompuy houdt zich bezig met het sportrecht en onderzoekt onder meer online-wedden.
"Een aantal dingen is heel verdacht", aldus Van Rompuy. "De analyse van de gokpatronen wijst op verdachte elementen. Zo is er opvallend veel geld ingezet op deze wedstrijd, toch geen topwedstrijd. Maar alleen verdachte gokpatronen is niet voldoende."
Alarmbellen
"Maar de TIU (Tennis Integrity Unit) mag bijna politie gaan spelen en harde schijven, e-mails en telefoons gaan bekijken", vervolgt Van Rompuy. "De gokpatronen wijzen op een fout, maar zeggen nog niets over de rol van de spelers. Al zijn de alarmbellen duidelijk afgegaan."
Volgens Van Rompuy worden er vaker verdachte wedstrijden opgemerkt in het internationale tenniscircuit. "Tennis is kwetsbaar. Challengers kunnen heel verdacht zijn, omdat er vaak geen cameralens op kijkt. Het prijzengeld is minimaal en dat maakt de tennissers tot een kwetsbare doelgroep."
Drie scenario's
Toch weigert de expert het tweetal nu al als schuldigen aan te wijzen. "Er zijn eigenlijk drie scenario's. Het kan zijn dat Westerhof een dipje of hoofdpijn had. Maar ook dat zij het op een akkoordje gooiden zonder aan matchfixing te willen doen, maar dat de informatie is gelekt via bijvoorbeeld een coach. Ook kan het zijn dat hun geld is aangeboden en dat is het meest aannemelijk. Ze hebben de schijn zeker tegen."