Vastenburg net naast het podium

Jip Vastenburg is bij de EK atletiek knap vierde geworden op de 10.000 meter. Lange tijd liep zo goed voorin mee, maar in de slotfase raakte de podiumplaatsen uit beeld voor de pas 20-jarige atlete. Op karakter knokte Vastenburg zich vervolgens nog naar de vierde plaats.

Het goud ging naar de 40-jarige Jo Pavey, de oudste Europees kampioene ooit. In de laatste ronde rekende de Britse af met twee Françaises. Clémence Calvin werd tweede en Laila Traby pakte het brons.

Vastenburg, die 32.27,37 klokte, reageerde na de race bijzonder emotioneel, maar dat was van teleurstelling. "Ik kom een seconde tekort voor de bronzen medaille. Daar baal ik ontzettend van'', zei de talentvolle atlete, die vorig jaar goud won op de 5000 meter bij de EK onder 20. "Ik zal morgen denk ik pas beseffen dat dit een goede prestatie is, maar nu overheerst de teleurstelling. Ik kwam naar dit toernooi met als doel een medaille te halen. Of het nu reëel is of niet, ik loop altijd om te winnen. Hoe jong ik ook ben.''