Het hulpkonvooi dat onderweg is van Rusland naar Oost-Oekraïne komt niet zomaar het land in. Een Oekraïense regeringsmedewerker heeft gezegd dat de vrachtwagens met goederen bij de grens worden tegengehouden.

De Russen zeiden vanochtend nog dat Kiev toestemming heeft gegeven voor het transport.

Oekraïne wil niet dat de Russen het land binnenrijden. Kiev staat alleen toe dat de goederen bij de grens worden overgeladen in andere vrachtwagens en dan worden verdeeld door het Rode Kruis.

Lading

Vanochtend vertrokken de 280 vrachtwagens richting Oekraïne. Aan boord zouden onder meer eten, medicijnen, drinkwater en slaapzakken zijn. Niemand kan dat bevestigen. Het Rode Kruis verwacht vandaag duidelijkheid te krijgen over de lading.

Dekmantel

Volgens Rusland zijn de hulpgoederen ingezameld door inwoners van Moskou, maar daaraan wordt getwijfeld. De NAVO denkt dat het konvooi een dekmantel is voor een Russische invasie in Oekraïne. Aan de grens staan 45.000 militairen paraat.

Rusland zei vanochtend dat het Rode Kruis nu al de verantwoordelijkheid heeft over het transport, maar de hulporganisatie ontkent dat.

STER reclame