Minister Opstelten veroordeelt de ongeregeldheden in de Haagse Schilderswijk tijdens de anti-IS-demonstratie van afgelopen zondag. Hij noemt de openlijke geweldpleging en opruiing onaanvaardbaar.

De protestmars werd georganiseerd door Pro Patria, een gelegenheidsorganisatie met daarin een aantal mensen uit het rechts-radicale milieu. Tegendemonstranten, vooral islamitische jongeren, gooiden met stenen naar de politie en belaagden journalisten. Zes mensen werd gearresteerd.

Niet geaccepteerd

Volgens Opstelten is vrijheid van demonstratie een groot goed, maar mag het nooit leiden tot haat zaaien, discriminatie en geweld. "Het zwaaien met vlaggen met hakenkruizen, ISIS-symbolen, gezichtsbedekking en openbare geweldpleging worden niet geaccepteerd."

De politie heeft escalatie voorkomen, vindt Opstelten. Door het optreden van de agenten is er geen gewelddadige confrontatie tussen de twee groepen geweest.

Van Aartsen

De SP-fractie in de Haagse gemeenteraad wil dat burgemeester Van Aartsen (VVD) terugkeert van vakantie om verdere onrust in de wijk te voorkomen. "Ik roep de burgemeester dan gelijk op om voorlopig geen enkele demonstratie in de Schilderswijk meer toe te staan", zegt fractievoorzitter Bart van Kent. Hij vindt dat loco-burgemeester Baldewsing de zaak niet goed heeft aangepakt.

VVD-fractiewoordvoerder Wörsdörfer is het daar niet mee eens. "In een stad van vrede recht moet ruimte zijn voor de demonstraties", zei hij op Radio 1. Hij gaat er wel vanuit dat een volgende demonstratie als die van zondag niet door de Schilderswijk zal gaan. "Daarvoor zijn er te veel zaken gebeurd en daarmee wordt de openbare orde verstoord.

Van Aartsen heeft via zijn woordvoerder aan Omroep West laten weten dat hij niet van plan is zijn vakantie te onderbreken. Eind deze week is hij weer in de stad.

NVJ

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft kritiek op het optreden van het openbaar gezag bij de demonstratie van zondag. Journalisten werden aangevallen door ISIS-aanhangers die op de anti-ISIS-demonstratie waren afgekomen. Volgens de NVJ had de veiligheid van journalisten beter moeten worden gewaarborgd.

"Demonstranten en groepen jongeren richten zich rechtstreeks tegen de pers. Tegelijkertijd lijkt de ME hier niet direct op in te grijpen of is er onvoldoende politie aanwezig om de veiligheid van de media te garanderen. Dat mag niet zo voortduren", zegt secretaris Bruning van de NVJ.

STER reclame