Het hoofdbureau van de politie op Curaçao is zó vies, dat bolletjesslikkers er niet eens meer mogen poepen. Daarom worden voorlopig geen bolletjesslikkers meer opgepakt. Drugskoeriers mogen van de gezondheidsautoriteiten op het eiland niet meer worden opgevangen in Willemstad. Ze mogen doorlopen en naar Amsterdam of Düsseldorf vliegen.

Een röntgenfoto van een bolletjesslikker - ANP

"Het hoofdbureau van de politie in Willemstad is zó smerig dat de gezondheidsautoriteiten niet meer wil dat drugskoeriers hun bolletjes daar uitpoepen. De riolering is al maanden stuk, het stinkt er onwaarschijnlijk en er is nauwelijks daglicht en ook geen ventilatie", zegt onze correspondent Dick Drayer op het eiland.

Schiphol

Justitie houdt op het vliegveld van Willemstad nog wel reizigers aan die drugs in hun bagage of óp hun lichaam smokkelen, maar bolletjesslikkers pikken ze er niet meer uit. Die worden alsnog aangehouden in Amsterdam of Düsseldorf, omdat de namen van mogelijke smokkelaars gewoon door worden gegeven aan de douanes in Nederland en Duitsland.

Het vliegveld van Willemstad op Curaçao - ANP

De toestand van het cellencomplex op het hoofdbureau op Curaçao is al langer een zorg. Een deel van het politie-terrein is een vuilnisbelt geworden. Het ligt er bezaaid met oude aircosystemen en koelkasten.

Vloeibare drugs

En er is een ander probleem. Artsen op Curaçao hebben alarm geslagen over een nieuwe vorm van drugssmokkel. "Vroeger werd coke in poedervorm in bolletjes gepakt en ingeslikt, nu is het coke in vloeibare vorm. En dat wordt ook nog 'ns in heel dun plastic ingepakt, zodat de drugs minder snel worden opgepikt door scanners op vliegvelden. Ze scheuren wel eerder en de vloeibare drugs worden ook makkelijker opgenomen in het bloed. De kans dat je zoiets niet na kunt vertellen, is enorm gestegen", zegt Drayer.

Artsen signaleren inderdaad een forse stijging van het aantal levensbedreigende situaties. De lange vlucht naar Europa vergroot de kans op scheuren alleen maar, waarschuwen ze.

Door: Jurjen

STER reclame