NOS SportAangepast

Winst Van der Duim roept vragen op

Tennisser Antal van der Duim heeft zich maandagmiddag ten koste van landgenoot Boy Westerhof geplaatst voor de tweede ronde van het challengertoernooi in het Duitse Meerbusch. De manier waarop dat gebeurde roept in de tenniswereld behoorlijk wat vraagtekens op. Enkele bookmakers besloten de wedstrijd zelfs niet meer aan te bieden.

De 26-jarige Van der Duim versloeg zijn twee jaar oudere dubbelpartner met 4-6, 6-3, 6-3 nadat hij tegen een achterstand van 4-6 en 0-3 aankeek. Online-gokkers stellen massaal dat de wedstrijd in scène is gezet. Volgens hen zit er een lucht van matchfixing aan de partij en daarom deden zij hun beklag op social media.

Favoriet

Zelfs op het moment dat Westerhof (ATP-248) een ruime voorsprong had, werd er nog veel geld ingezet op een overwinning van Van der Duim, die opmerkelijk genoeg bij bookmaker Betfair ook bij de grote achterstand favoriet voor de zege bleef.

Bij aanvang van de derde set leverde iedere euro die werd ingezet op Van der Duim, de nummer 280 van de wereld, nog slechts een paar cent op. Waar Van der Duim een dag voor de wedstrijd volgens de bookmakers nog de underdog was, werd hij enkele uren voor de wedstrijd plots de grote favoriet.

Derde niveau

Op de wedstrijd, die op een bijbaan zonder camera's werd gespeeld, werden ongebruikelijke bedragen ingezet die niet stroken met een openingsronde van een challengertoernooi, het derde niveau op de tennistour.

Vooral op de uitkomst 2-1 in sets in het voordeel van Van der Duim werd vooraf massaal ingezet, waardoor de notering daalde tot ongebruikelijke laagte. De wedstrijd nam slechts 81 minuten in beslag. Of er een onderzoek wordt ingesteld, is vooralsnog niet bekend.

"Spelen zo vaak tegen elkaar"

Van der Duim is zich van geen kwaad bewust. "We spelen zo vaak tegen elkaar", reageert de Fries vanuit Duitsland. "We zijn van tevoren niet benaderd. Of ik de verdachtmaking snap? Er wordt zo vaak wat op Twitter gezegd, vooral gescholden. Gokkers zijn gefrustreerd omdat ze geld verliezen."

"Ik speel omdat ik hoger op de ranking wil komen, niet om geld te verdienen. Ik speel ook nog niet zo lang in het challengercircuit", vervolgt Van der Duim, die naar eigen zeggen nog nooit een verzoek tot matchfixing heeft gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl