NOS NieuwsAangepast

Gül keert terug naar AK-partij

De Turkse president Gül wil zodra hij later deze maand aftreedt weer lid worden van de regerende AK-partij. Hij moest zijn lidmaatschap opzeggen toen hij in 2007 president werd. Gisteren won Güls partijgenoot premier Erdogan de presidentsverkiezingen.

In Turkije wordt met spanning gekeken naar Güls volgende stap. Hij zou de rol van Erdogan kunnen overnemen als partijvoorzitter en misschien zelfs opnieuw premier van Turkije kunnen worden. Zo zouden Gül en Erdogan dus wisselen van positie.

Machtsstrijd

Een interne machtsstrijd tussen de twee is niet ondenkbaar. Gül benadrukte in een verklaring vanmiddag dat hij mede-oprichter is van de AK-partij. Dat kan erop duiden dat hij weer macht wil in de partij. Güls populariteit in Turkije maakt hem een van de weinigen in de partij die zijn opgewassen tegen Erdogan.

De afgelopen jaren heeft Gül nagenoeg alle wetten getekend die Erdogan als premier voordroeg. Maar het is geen geheim dat Erdogan en Gül het achter de schermen vaak oneens zijn over de koers. Gül staat te boek als meer gematigd. Hij heeft regelmatig kritiek geuit op het beperken van vrijheden onder de regering-Erdogan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl