Rellen na dood zwarte jongen VS

Aangepast

In een buitenwijk van de Amerikaanse stad St. Louis zijn gisteravond rellen uitgebroken na een wake voor een zwarte jongen die door de politie was doodgeschoten. De 18-jarige Michael Brown was ongewapend toen een blanke politieagent hem onder vuur nam. Duizenden mensen kwamen op de herdenking af.

Later op de avond sloegen mensen autoramen in en werden winkels geplunderd. Inwoners van de wijk liepen met zakken eten en wc-rollen over straat. Op tv was te zien hoe sommige demonstranten drank meenamen uit een slijterij. Ook stonden mensen boven op politieauto's. Volgens persbureau AP stonden agenten in wapenuitrusting toe te kijken. Niemand raakte gewond.

FBI

Burgerrechtenactivisten vergelijken de dood van Michael Brown met de zaak van de 17-jarige Trayvon Martin. Hij werd in 2012 doodgeschoten door de voormalige burgerwacht George Zimmerman. Die zaak deed veel stof opwaaien in de VS, onder meer vanwege vermoedens van een racistisch motief. Zimmerman werd uiteindelijk vrijgesproken.

"We zijn woedend", zegt een bestuurslid van de NAACP. "Opnieuw is een jonge man met een donkere huidskleur gedood door iemand die de wet moet handhaven." De NAACP is een van de belangrijkse burgerrechtenbewegingen in de VS. De organisatie wil dat de FBI de zaak onderzoekt. De lokale autoriteiten hebben bevestigd dat ze een verzoek zullen indienen.

Worsteling

De burgemeester van Ferguson, waar het incident zich afspeelde, zei gisteravond na de rellen dat hij denkt dat de chaos niemand helpt. "We begrijpen dat mensen hun frustraties willen uiten, maar we vragen ze om kalm te blijven."

De politie in St. Louis onderzoekt wat er voorafging aan de schietpartij. Volgens de plaatselijke politiechef kwam de agent Brown en een andere jongen zaterdag tegen op straat. Een van hen zou de agent in zijn politiewagen hebben geduwd. Dat leidde tot een worsteling. Het is onduidelijk wie de agent aanviel. In de auto is een schot gelost.

Geslaagd

Toen de agent en de twee jongemannen weer op straat waren beland, schoot de agent meerdere keren op Brown. De politie onderzoekt nog waarom hij dat deed. De tweede jongen is niet gearresteerd en wordt ook niet vervolgd. Het is onduidelijk of hij een wapen bij zich droeg.

Volgens de moeder van Brown was haar zoon net geslaagd en zou hij binnenkort beginnen met zijn vervolgopleiding. Ze begrijpt niet waarom de agent geen knuppel of taser gebruikte. "Ik hoop dat hij de doodstraf krijgt."

STER Reclame