NOS NieuwsAangepast

Erdogan roept op tot verzoening

De nieuw gekozen president Erdogan van Turkije heeft opgeroepen tot een periode van sociale verzoening. In een overwinningsspeech in Ankara zei Erdogan tegen duizenden aanhangers: "Ik zeg dit uit de grond van mijn hart. Laten we vandaag een nieuwe sociale verzoeningsperiode beginnen en laten we de oude discussies in het oude Turkije laten."

Erdogan, die nu nog premier is, won zondag de presidentsverkiezingen met ongeveer 52 procent van de stemmen. De officiële uitslag volgt pas vandaag, maar Erdogans voornaamste tegenstander heeft zijn verlies al toegegeven.

"Vandaag is het niet Recep Tayyip Erdogan die heeft gewonnen. Het is de wens van het volk, de democratie", zei Erdogan in Ankara. Hij benadrukte dat hij president van alle 77 miljoen Turken wil zijn.

Economische groei

Erdogan volgt als president Abdullah Gül op. Hij was sinds 2003 premier van Turkije en mocht volgens de statuten van zijn eigen AK-partij geen vierde termijn dienen. Onder Erdogans leiding kende Turkije een relatief stabiele periode met grote economische groei.

Aangenomen wordt dat de 60-jarige Erdogan als president meer invloed zal uitoefenen dan eerdere presidenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl