Ajax thuis te sterk voor Vitesse

Landskampioen Ajax is de nieuwe competitie begonnen met een zege. In de eigen Arena werd met 4-1 gewonnen van Vitesse, dat de afgelopen twee seizoenen met drie punten op zak vanuit Amsterdam was teruggereisd naar Arnhem.

Ajax, dat begon zonder WK-gangers Jasper Cillessen, Joel Veltman en Daley Blind, had in de eerste helft zijn handen vol aan Vitesse. De Arnhemmers waren enkele keren dicht bij succes. Zo schoot Kelvin Leerdam oog-in-oog met Kenneth Vermeer naast en zagen Valeri Kazaisjvili en Zakaria Labyad hun inzet gestopt worden door de doelman.

Toch kwamen de Amsterdammers kort voor de pauze op 1-0 dankzij de van AZ overgenomen Nick Viergever, die met de binnenkant van zijn linkervoet binnentikte uit een voorzet van Ruben Ligeon.

Ajax neemt na rust afstand

Luttele minuten na rust mocht Lasse Schøne vanaf zo'n dertig meter aanleggen voor een vrije trap en hij verraste doelman Piet Velthuizen met een dwarrelbal door het midden.

Vitesse stribbelde daarna nog tegen (zo kopte Guram Kashia op de lat en redde Vermeer bij een inzet van Labyad) maar na ruim een uur besliste Mike van der Hoorn het duel. De verdediger tekende met een kopbal in de kruising voor zijn eerste competitietreffer voor Ajax. Enkele minuten eerder was Blind in de ploeg gekomen voor zijn honderdste eredivisieduel voor de Amsterdammers.

Na pover verdedigen van Ajax haalde Vitesse in de slotfase de nul van het bord. Marko Vejinovic werd geen strobreed in de weg gelegd, liep het strafschopgebied in en schoot raak. Kort daarna bepaalde Schøne de eindstand op 4-1 uit een voorzet van invaller Anwar El Ghazi.