NOS NieuwsAangepast

"Lage opkomst verkiezingen Turkije"

De opkomst bij de presidentsverkiezingen in Turkije lijkt niet erg hoog te zijn. NOS-correspondent Lucas Waagmeester zegt meldingen te krijgen over vrijwel lege stembureaus. Uit Istanbul wordt gemeld dat de rijen veel korter zijn, dan bijvoorbeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart.

Dat kan erop duiden dat de groep tegenstanders van premier Erdogan, die vandaag de belangrijkste presidentskandidaat is, het er vandaag een beetje bij laat zitten.

In maart geloofden zij nog wel in een ommezwaai, maar toen won Erdogan tegen de verwachting in opnieuw glansrijk. En het lijkt erop dat de tegenbeweging de moed nu heeft laten zakken.

De achterban van Erdogan is daarentegen heel krachtig en goed georganiseerd. De campagne van de premier was gelikt en strak en wist alle aandacht naar zich toe te trekken. Het is op dit moment volgens Turkije-kenners dus ook heel moeilijk om van deze presidentskandidaat te winnen.

Bestendiging macht

Als Erdogan de nieuwe president wordt, wil hij de bevoegdheden die de functie nu al met zich meebrengt, naar zich toetrekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het benoemen van hoge militairen en rechters.

Alleen al het feit dat er vandaag voor het eerst presidentsverkiezingen zijn, geeft de winnaar meer legitimiteit bij het volk dat hem kiest. Dus hij kan ook meer gaan doen, dan nu het geval is.

Erdogan zal volgens waarnemers proberen van het presidentschap de uitvoerende macht te gaan maken. Hij wil bijvoorbeeld veel macht die nu bij de premier en de ministers ligt, naar zich toehalen. Hij noemt dat zelf: de vervolmaking van de Turkse republiek.

Maar het is natuurlijk ook een bestendiging van de macht die hij nu als premier heeft. Hij heeft als premier al zijn termijnen opgemaakt en wil de komende jaren als president door.

Om 16 uur Nederlandse tijd zijn de stembureaus dichtgegaan. Rond 19 worden de eerste uitslagen verwacht. Als Erdogan vandaag niet meer dan 50 procent van de stemmen haalt, volgt over twee weken een tweede ronde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl