1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Nieuw middel ebolapatiënt Spanje

Een Spaanse priester die is besmet met ebola, wordt behandeld met een nieuw, experimenteel serum. De Spaanse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor het gebruik van ZMapp, ook al is het middel nog onvoldoende getest.

ZMapp is een cocktail van antistoffen die geproduceerd worden door dieren die aan het virus zijn blootgesteld. Het wordt gemaakt door een Amerikaans onderzoekslaboratorium en is tot nu toe vooral getest op dieren.

Uitzondering

Vorige maand kregen twee Amerikaanse ebolapatiënten het serum toegediend. De Amerikaanse toezichthouder FDA maakte een 'uitzondering uit mededogen', waarbij een niet-getest medicijn mag worden gebruikt als het een zaak van leven of dood is.

Beide patiënten maakten een opmerkelijk herstel door nadat ze het serum toegediend hadden gekregen. Hoewel ze nog altijd in quarantaine worden gehouden, zijn ze aanzienlijk aangesterkt. Ook priester Pajeres zou goed op het middel reageren.

De 75-jarige Pajares werd afgelopen donderdag vanuit Liberia overgevlogen naar Spanje voor behandeling. Hij had de ziekte opgelopen bij een bezoek aan een ziekenhuis in West-Afrika, waar al bijna duizend mensen zijn bezweken aan de ziekte.

Niet naar Afrika

Nigeria heeft de VS gevraagd het middel ook voor Afrikaanse slachtoffers beschikbaar te maken, maar volgens de Amerikaanse autoriteiten is er niet genoeg serum beschikbaar. Bovendien is niet bekend wat de langetermijneffecten van het middel zijn.

"Het duurt twee tot drie maanden om zelfs maar een bescheiden hoeveelheid te produceren", zegt een immunoloog van het National Institutes of Health. "En we weten niet eens zeker of het wel werkt."

Prioriteit

De Amerikaanse autoriteiten hebben een ebolabehandeling op een prioriteitenlijst gezet, waardoor farmaciebedrijven versneld worden geholpen als ze hun drugs willen laten keuren. Toch denkt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het nog zeker tot 2015 duurt voordat een middel tegen ebola op de markt kan komen.

Volgens president Obama zijn de Afrikaanse landen meer gebaat bij andere hulp. "Laten we de bestaande gezondheidszorg verbeteren. Laten we het verplegend personeel alles geven dat ze nodig hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl