Excelsior pakt punt bij NAC Breda

Excelsior heeft aan zijn eerste duel in de eredivisie in twee jaar een punt overgehouden. De Rotterdammers hielden in Breda stand bij NAC: 1-1.

Na een rustig begin ontbrandde het duel in de achttiende minuut. Kenny van de Weg verspeelde de bal aan Tom van de Weert. De NAC-verdediger wilde zijn fout herstellen, maar vloerde de aanvaller en arbiter Jeroen Sanders legde de bal op stip. Doelman Jelle ten Rouwelaar zat weliswaar aan de inzet van Jeff Stans, maar kon de 0-1 niet voorkomen.

Het gepromoveerde Excelsior kon maar kort van zijn voorsprong genieten. Keeper Jordy Deckers trapte de bal in de voeten van tegenstander Adnane Tighadouini en die schoot vanaf 30 meter met buitenkant rechts knap raak.

Grote kansen worden gemist

Kort daarna ontfutselde Kingsley Boateng Kevin van Diermen de bal en gaf uitstekend voor. Tighadouini schoot echter tegen de paal. De Rotterdammers creëerden eveneens een levensgrote kans op de 2-1. Na een goede actie en dito voorzet van Daryl van Mieghem op links, mikte Jordan Bokata maar net naast het doel van Ten Rouwelaar.

Hoewel het spel op en neer bleef golven, bleven grote kansen uit in het laatste deel van de eerste helft, al had Erik Falkenburg in kansrijke positie meer dan een slap rollertje moeten afleveren op slag van rust.

Deckers nu wel op zijn post

Vroeg in de tweede helft maakte Deckers zijn fout van voor rust enigszins goed. Hij duwde een volley van Falkenburg met de vingertoppen tegen de paal en zag dat Elson Hooi de rebound van korte afstand huizenhoog overschoot. De doelman van Excelsior voorkwam even later met attent uitlopen dat Hooi een vrije schietkans kreeg.

Na een kwartiertje ging het Bredase offensief liggen en kwam de ploeg van coach Marinus Dijkhuizen ook weer aan aanvallen toe. Het tempo zakte echter wel in Breda, waardoor beide verdedigingen voldoende tijd hadden om mogelijk gevaar in de kiem te smoren.

In de slotfase kregen beide teams nog twee kansjes. Falkenburg kopte in het zijnet en zag een lobje gekeerd worden door Decker, Stans schoot net als invaller Ninos Gouriye ongevaarlijk op het doel van NAC.