Steenkool wordt de komende tijd steeds goedkoper. En daarom wordt de vuile elektriciteit die in kolencentrales wordt opgewekt ook steeds goedkoper. Onderzoeksbureau PWC verwacht dat de kolenprijs met 10 procent zal dalen door het grote aanbod van goedkope kolen uit de Verenigde Staten.

In de VS is die prijs aan het dalen doordat het gebruik van steenkool daar wordt ontmoedigd door het nieuwe duurzame beleid van president Obama. Schaliegas, een andere belangrijke energiebron uit de VS, profiteert daarvan.

Meer boten

In de Rotterdamse haven merken ze al dat er steeds meer boten met Amerikaans kolen afmeren. De afgelopen drie jaar steeg de import van Amerikaanse steenkool met 50 procent per jaar. Het lijkt erop dat het Amerikaanse milieubeleid er voor zorgt dat die stijging doorzet.

De Amerikanen zijn meer belasting gaan heffen op kolen om de productie en het gebruik van gas te stimuleren. Daarbij ziet het land toekomst in schaliegas omdat het er grote voorraden van bezit. Iets wat de CO2 uitstoot ten gunste komt, omdat gascentrales veel minder CO2 uitstoten dan kolencentrales.

Dure windenergie

PWC deed onderzoek naar de ontwikkeling van de Amerikaanse kolenmarkt en het bedrijf verwacht dat er de komende tijd 200 miljoen ton kolen beschikbaar komen. Dat overaanbod zorgt ervoor dat de prijs flink zal dalen.

Alternatieve energiebronnen gaan het daardoor veel moeilijker krijgen. "Goedkope kolen zorgen voor lagere energieprijzen", zegt Paul Nillesen van PWC," Maar windenergie wordt daardoor onaantrekkelijker. Als we dat willen blijven stimuleren moet daar dus meer subsidiegeld naartoe".

STER reclame