Judoka's denken niet aan boycot

Aangepast

De wereldkampioenschappen judo worden binnenkort gehouden in het Russische Tsjeljabinsk. Een pikante plaats van handeling, door vliegramp met de MH17, de spanningen in Oost-Oekraïne en de houding van Rusland. Moeten Nederlandse sporters nu wel naar Rusland gaan?

Tijdens de presentatie van de Nederlandse ploeg in Papendal wordt duidelijk hoe zij over deze kwestie denken. De judobond wacht vooral af en de judoka's houden zich afzijdig en vinden dat een boycot niet aan hen is.

"Ik vind dat je sport en politiek los van elkaar moet zien", benadrukt Henk Grol. "Dat betekent natuurlijk niet dat ik niet meeleef met de slachtoffers. Het is vreselijk wat er is gebeurd. Wij hadden ook liever gehad dat de WK in Duitsland of ergens anders was geweest, maar dat is nou eenmaal niet zo."

Boycot

Ook Kim Polling is niet van plan om de wereldkampioenschappen op te geven, maar ze snapt wel dat erover wordt gesproken. "Ik ga naar een WK en ik ga niet naar Rusland om Rusland. Dat is een beetje het bizarre nu. Als er een boycot komt, dan zou ik die wel accepteren." Grol denkt daar anders over. "Maar als het zo is, dan is het zo."

Ben Sonnemans, directeur van de judobond, kan en wil niet veel zeggen over een eventuele boycot. "Wij willen ons niet mengen in een mogelijke sportboycot. Deze kwestie is complex", zegt hij.

Grol: "Het is wel lastig. Ik heb me de afgelopen weken stilgehouden, maar ik werd vaak gebeld en gevraagd om mijn mening. Je leeft mee met de slachtoffers en tegelijkertijd wil je gewoon die wedstrijd judoën."

Hand geven aan Poetin?

De kans is aanwezig dat president Vladimir Poetin, zelf een fervent judoka, zijn gezicht laat zien in Tsjeljabinsk. En volgt dan de gewetensvraag. Je wint goud, je staat op het ereschavot en Poetin staat voor je, wat doe je dan? "Sommigen zeggen dat je Poetin dat geen hand moet geven, maar dat is makkelijk gezegd", vindt Polling. "Ik denk niet dat ik de ballen heb om hem geen hand te geven dan."

Grol: "Ik ga eerst goud halen en dan ga ik me gedragen volgens de normen en waarden van het land waar ik ben. Ik ga geen politiek statement maken, dat is niet aan mij. Maar misschien is hij er wel helemaal niet. Het zijn allemaal dingen van als, als, als en daar ga ik dus niks op zeggen."

STER Reclame