De experts die in de Hilversumse Korporaal Van Oudheusdenkazerne de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne identificeren, hebben 650 DNA-stalen naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd. De identificatie zal nog een tijd duren, zei Arie de Bruijn van het Landelijk Team Forensische Opsporing tijdens een persconferentie.

In de 228 kisten die vanuit Oost-Oekraïne naar Nederland zijn gebracht, zaten volgens de forensisch experts 176 min of meer complete lichamen.

Daarnaast zaten er 527 lichaamsdelen in. Het is niet bekend van hoeveel slachtoffers die afkomstig zijn. "In het slechtste geval is dat één persoon, in het beste geval zijn dat alle 122 andere slachtoffers."

DNA-profielen

De afgelopen tijd zijn er de tanden en vingerafdrukken van de slachtoffers in kaart gebracht. Nu worden DNA-profielen gemaakt. Van de 23 slachtoffers die tot nu toe geïdentificeerd zijn, gebeurde dat 21 keer aan de hand van het gebit en twee keer door een vingerafdruk

Persoonlijke bezittingen die in het rampgebied zijn gevonden worden ook naar Hilversum gebracht. De experts in de kazerne zorgen ervoor dat de bezittingen aan de nabestaanden worden teruggegeven.

Vertraging

De Bruijn en zijn collega's zijn tevreden met het proces tot nu toe. Het is zwaar, maar het verloopt goed. De enige vertraging die ze hebben opgelopen kwam doordat de onderzoekers beschermende kleren moeten dragen omdat de lichamen met hoge concentraties formaline zijn behandeld. Dat maakt het communiceren lastig.

De meeste buitenlandse teams zijn weer vertrokken. Maandag hebben de onderzoekers een ceremonie gehouden op het terrein van de kazerne. Voor het team van De Bruijn begint nu een rustigere fase.

STER reclame