De poortjes op station Woerden gaan voortaan de hele dag dicht. Woerden is dan het eerste station in Nederland waar mensen alleen met een ov-chipkaart of treinkaartje naar binnen kunnen.

Wie iemand wil uitzwaaien of ophalen, heeft ook een ov-chipkaart nodig, maar hoeft niet voor een treinreis te betalen. Na het inchecken mag er een uur op het station worden verbleven. In Woerden werd al getest met het sluiten van de poortjes. Tot nu toe waren de poortjes alleen tijdens de spits dicht.

82 stations dicht

Op de stations Almere Centrum, Houten en Enschede waren ook al proeven met sluitingen tijdens de spits. Daar zullen de poortjes ook snel de hele dag dicht gaan, de NS sluit niet uit dat dat al over een paar dagen is.

In Rotterdam Alexander wordt ook al een tijd getest met poortjes die tijdens de spits dicht zijn, maar volgens een woordvoerder is dat station nog niet gereed om de hele dag af te sluiten.

De Nederlandse Spoorwegen willen uiteindelijk 82 stations afsluiten voor mensen zonder treinkaartje of ov-chipkaart. Dit jaar wordt op 26 stations getest met 24-uurssluiting van de poortjes.

Passagerecht

Sommige stations, zoals Leiden en Amersfoort, worden ook gebruikt om van de ene kant naar de andere kant van de stad te komen. Daar komen voorlopig nog geen poortjes.

Wanneer dat wel aan de orde is, kunnen bezoekers een passagerecht op hun kaart zetten, waardoor ze vrijuit van de ene naar de andere kant kunnen lopen. Wie geen ov-chipkaart heeft, maar wel een dringende reden om vaak door het station te lopen, kan via de gemeente een pas krijgen.

STER reclame